Dit doen wij

Veel animo voor uitkoopregeling piekbelasters, kabinet verhoogt budget en verlengt regeling

Geplaatst: 01-02-2024

Het kabinet heeft de uitkoopregeling voor piekbelasters van stikstof verlengd. Dat heeft minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, bekendgemaakt. De regeling blijft open tot 31 december 2024 en maakt het voor ondernemers aantrekkelijk om vrijwillig hun bedrijf te beëindigen. Dit is volgens het kabinet wenselijk vanwege stikstofreductie en natuurherstel.

Het kabinet vindt het ondanks haar demissionaire status noodzakelijk om te investeren in de natuur en het landelijk gebied. Ook de knellende situatie van PAS-melders en andere maatschappelijke problemen zoals het woningtekort en de voortgang van de energietransitie vereisen een voortvarende aanpak. Minister Van der Wal zegt dat ze met de aanpak van piekbelasting en gebiedsgerichte oplossingen blijft werken aan stikstofreductie en natuurherstel.

‘Tijd voor een zorgvuldige afweging’

Circa 3.000 bedrijven worden gezien als piekbelasters. Zij krijgen de kans om hun bedrijf (verder) te verduurzamen of om hun onderneming met een gunstige regeling vrijwillig te beëindigen. In de Lbv-plusregeling betaalt de overheid 120 procent van hun waarde betaalt. De bedrijven, vooral veehouders, moeten zich uiterlijk 5 april 2024 aanmelden. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat ondernemers de tijd hebben voor een zorgvuldige afweging”, zei demissionair stikstofminister Christianne van der Wal. Daarom heeft ze laten onderzoeken of de regelingen langer open kunnen blijven. Dit blijkt het geval.

Bijna 1.000 aanmeldingen

Tot nu toe hebben 489 piekbelasters zich aangemeld voor de Lbv-plusregeling, schrijft Van der Wal in een antwoord op vragen van de Eerste Kamer. Nog eens 506 bedrijven hebben zich gemeld voor de Lbv-regeling, waarbij ze 100 procent van hun bedrijfswaarde uitbetaald krijgen. Van 259 bedrijven is niet duidelijk voor welke regeling ze een aanvraag hebben ingediend. Het is niet zeker of al deze bedrijven zich daadwerkelijk laten uitkopen.

14,5 miljard extra gereserveerd voor uitkoop

Omdat de interesse voor de beëindigingsregeling groot is, reserveert het kabinet ook nog eens 1,45 miljard euro extra. Boven op de reeds beschikbare middelen, om alle aanvragen voor bedrijfsbeëindiging te kunnen toekennen.

Meer informatie nodig?

Wilt u meer informatie over deze regeling of hulp bij het indienen van de aanvraag? Neem dan contact op met Verschel & Van Dun: 013- 303 18 76 of info@verschelvandun.nl

 

 

Nieuws overzicht