Dit doen wij

‘De overname door Van Dun Groep voelde direct goed’

Geplaatst: 01-02-2024

Precies 1 jaar maakt het bouwkundig adviesbureau Sigma Engineers onderdeel uit van Van Dun Groep. Oprichter Bert Jans vertelt hoe de samenwerking tot stand kwam, wat deze de klant heeft gebracht en waar de stip op de horizon staat.

Bert Jans houdt van zijn vak. “Ik werk elke dag aan uitdagende projecten. Ook na vele jaren kan ik daar nog steeds van genieten.” Dat zijn geesteskind Sigma in een kleine 25 jaar zou uitgroeien tot een gerenommeerd adviesbureau op het gebied van bouwkundige constructies in de woning-, industrie- en utiliteitsbouw had hij nooit durven dromen. Laat staan dat hij leiding zou geven aan een groep van twaalf tekenaars en constructeurs.

‘Van Dun groeide hard, Sigma groeide mee’

Het is 1998 als Bert voor zichzelf wil beginnen. Eerst werkt hij nog drie tot vier dagen per week voor een baas. “Met de afspraak dat ik één of twee dagen ook voor mezelf mocht werken. Die baas was Harri van Dun, de oprichter van Van Dun Advies. We werkten heel fijn samen. Zelfs na mijn vertrek als werknemer kreeg ik nog steeds bijna al het teken- en rekenwerk van Van Dun Advies toegeschoven. Van Dun groeide hard en Sigma groeide mee.”

Vrijwel direct na de oprichting van zijn eigen onderneming trekt Bert twee oud-collega’s aan om met hem Sigma op te bouwen: Hein Hanegraaf en Andre Bastiaansen. “Binnen anderhalf jaar konden we onze eerste medewerker al aannemen.” Na het plotselinge overlijden van Andre in 2001 bouwen Bert en Hein hun adviesbureau met een groeiend team verder uit. “Van twee locaties in Baarschot en Rijsbergen gingen we naar een vestiging in Diessen. Intussen werken we alweer bijna 10 jaar vanuit Hilvarenbeek.”

Met een goed gevoel en een gerust hart

Sinds 1 januari 2023 is Sigma onderdeel van Dun Groep. Dat lijkt gezien het verleden een logische stap, toch hebben Bert en Hein ‘heel goed nagedacht’ over wie ‘hun kindje’ mocht kopen. “We hebben diverse ingenieursbureaus bekeken en gesproken, maar bij Van Dun voelde alles direct goed. Harri was intussen zelf al in 2012 gestopt met werken, maar de sfeer was voor ons vertrouwd. Er werkt een mooie groep mensen die aanvoelt als een vriendenclub. En aangezien we wisten dat we zelf nog enkele jaren bij Sigma blijven werken, telde dat gevoel zeker mee. Een derde partij heeft voor ons zakelijk de overname geregeld, zodat we niet alleen met een goed gevoel, maar ook met een gerust hart konden tekenen.”

Vertrouwde dienstverlening met extra diensten

Voor Sigma’s klanten is er afgelopen jaar als onderdeel van Dun Groep weinig veranderd. Bert merkte wel dat sommigen daar in het begin wat zorgen over hadden. “Niet om de nieuwe eigenaar, maar een mens houdt gewoon niet veranderingen. Al snel zagen ze dat Sigma haar vertrouwde dienstverlening bleef aanbieden, aangevuld met extra diensten vanuit Van Dun Groep. En iedereen begreep het uiteindelijk ook wel dat Hein (64) en ik (58) ter voorbereiding op ons pensioen een betrouwbare overnamekandidaat gingen zoeken.”

Stip op de horizon

Als onderdeel van de Van Dun Groep ontwikkelt Sigma zich onverminderd verder als bureau voor constructies voor de bouw en specialismen op de details in allerlei gebieden. “De laatste jaren heeft ons specialisme voor houtconstructies zich sterk ontwikkeld. Dat past helemaal bij wat de markt wil: duurzame bouw waarbij CO2-normen vastliggen. Naast houtbouw doen we ook modulair gebouwde woningen die inspelen op de grote vraag naar fabrieksmatig gebouwde woningen. ”Een mooi duurzaam voorbeeld is het project Van Goeden Huizen in Eindhoven.”

‘Samen kunnen we tijd, kosten en stress voor klanten voorkomen’

Groot voordeel vindt Bert het dat hijzelf sinds de overname ‘geen organisatorische zorgen meer’ heeft en zich ‘weer lekker kan focussen op zijn mooie vakgebied’. “Voor Sigma is het een voordeel dat de bedrijfsonderdelen binnen Van Dun Groep in het verlengde van ons werk liggen. Zo vullen onze nieuwe collega’s ons aan met advies over bijvoorbeeld brandveiligheid, duurzaamheid (BENG-berekeningen) en natuurlijk alle praktische hulp voor plannen in het buitengebied. Door met eigen architecten in een vroeg stadium op te trekken bij ruimtelijke plannen, voorkomen we bovendien een boel uitdagingen voor klanten. Onze constructeurs kunnen direct zien of bedachte plannen haalbaar zijn. Dat scheelt natuurlijk tijd, kosten en stress voor klanten. Kortom: Ik kijk met een goed gevoel terug op het eerste jaar werken binnen Van Dun Groep en heb alle vertrouwen in de toekomst van Sigma met deze eigenaar.”

Hein Hanegraaf (links) en Bert Jans (rechts)

Nieuws overzicht